Bibliotek Bibliotek
Erika Tengrud om 18 väninnors långa brevväxling

Erika Tengrud om 18 väninnors långa brevväxling

Efter examen från lanthushållsseminariet i Rimforsa, Östergötland, spreds väninnorna. Ett urval av deras brevväxling har sammanställts till en bok om deras liv. Det handlar om skola, samhälle och familj - i stort och smått. En unik kvinnohistorisk biografi baserad på 18 svenska kvinnors brevväxlande mellan varandra – under 50 år! Hör författaren Erika Tengrud berätta.

Save to calendar

Kvinnorna tog examen tillsammans vid Rimforsa lanthushållsseminarium 1935. Brevboken vandrade från person till person i en oavbruten länk under 50 år fram till 1985 och skänktes så småningom till Riksarkivet. Genom breven får vi följa kvinnornas arbetsvillkor och den svenska skolans utveckling, men också ta del av en stark gemenskap och vänskap under alla dessa år, som spänner över ett världskrig och det moderna Sveriges uppbyggnad.

Kära vänner! innehåller ett urval av breven, indelade i 21 kapitel. Varje kapitel inleds med korta texter av Erika Tengrud om utvecklingen i samhället och skolan. Hennes farmor Gerda Jönsson-Tengrud är en av de 18 kvinnorna.

ERIKA TENGRUD bor i Skåne och arbetar som lärare. Hon är också författare till läromedel inom området matematik. På en släktmiddag fick hon reda på brevbokens existens.

Efter föredraget kommer det att finnas tillfälle att förvärva boken.

Fri entré - anmälan öppen från 19/8. Anmälningslista: ring eller maila biblioteken för att boka

Free

Organizer

Keywords

Föreläsning Författarbesök