Bibliotek Bibliotek
"Om vintern i Simris - en annan by på Österlen"

"Om vintern i Simris - en annan by på Österlen"

Om en by på Österlen i en tid då ”vinter” alltid betydde snö och med sannolikhet också snöstorm. Där årstidens stora högtid innebar storbak och storstädning, och att älskade hushållsgrisar måste mista livet. Författaren Ingrid Svensson skildrar livet förr i byn där hon växte upp.

Save to calendar

Men "Vinter i Simris" innebar också att byn var en plats där den kyrkliga syföreningens auktion före jul samlade hela byn och julkalasen avlöste varandra, där alla kände nästan alla – på gott och på ont. Många håller inte med om att julen på den tiden var god. Några överlevde inte ens de stränga vintrarna.

Ingrid Svensson är född 1958 och växte upp i Simris. Hon har tidigare gett ut Simris – en annan by på Österlen, som har varit slutsåld i ett par år men våren 2022 kom i en ny upplaga. Nu får ännu fler simrisbor dela med sig av sina minnen. Själv avslöjar hon varför hon och hennes två systrar aldrig berättade för sina föräldrar att de drömde om en vit jul, och minns en födelsedag som insnöad i grannbyn Järrestad.

"Det är en kulturgärning att bevara allt detta, och dessa muntliga berättelser till eftervärlden ... en faktaspäckad bok som jag har behållning av även som utsocknes ..."- Ystads Allehanda, 29 januari 2022

Efter föredraget kommer det att finnas tillfälle att förvärva boken.

Fri entré - anmälan öppen från 19/8

Free

Organizer

Keywords

Föreläsning Föredrag