Bibliotek Bibliotek
Shared Reading - för hjärntrötta

Shared Reading - för hjärntrötta

Cirkel i gemensam läsning/Shared Reading "light" i lite långsammare tempo men fortfarande lika lustfyllt. För dig som lider av hjärntrötthet, stress eller utmattning.

Save to calendar

En mindre grupp träffas för att uppleva en stunds gemensam läsning av en novell, en bit ur en roman eller en dikt. Det är högläsning som gäller och cirkelledaren börjar. Efterhand som cirkelmedlemmar känner sig bekväma kan det hända att någon vill prova. Alla är välkomna att läsa men det är absolut inget krav.

Det är läsledaren som väljer texter och planerar var det är bra att göra paus för diskussion. Cirkelmedlemmar behöver bara komma och slå sig ned.

Det speciella med cirkelformen Shared Reading är att vi stannar och pratar om vad vi upplever under själva läsningen, inte efteråt. Vi gör uppehåll, tänker, känner, minns – associerar och funderar gemensamt. Vad betyder det här? Vad påminner det mig om? Varför gjorde personen så?

Metoden utvecklades i England på slutet av 1990-talet och utvecklingen av den leds numera av organisationen The Reader i Liverpool. Cirkelformen används i vanliga sammanhang var som helst men även ibland som samtalsöppnare för grupper med speciella behov - som den som riktar sig till hjärntrötta som nu pågår i Lomma.

Forskning som bedrivs vid Centrum för läsforskning, Liverpools universitet, visar att samvaro i den här formen ger många positiva effekter på hälsa och välmående.

Begränsat antal. Fri entré - anmälan till biblioteket från 20/8

Anmälan till biblioteket i Lomma (040 - 641 13 73) eller Bjärred (040 - 641 17 93)

Vill du veta mer? cirkelledaren Kerstin Edvardsson, logoped utbildad i Shared Reading-metoden (070-270 31 39) eller bibliotekarie Annika Christerson (070-148 45 76)

Free

Organizer

Keywords

Bokcirkel Shared reading